Wat is een responsive website?

Simpel gezegd passen responsive websites zich aan aan de grote van het scherm waarmee een bezoeker de website bekijkt.
Of dit nu een desktop monitor is, een tablet, of een smartphone.

Er is slechts één website, waarvan de layout zich aanpast aan de resolutie van het beeldscherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of de bruikbaarheid van het gebruikers-interface.
Omdat de verscheidenheid aan beeldschermresoluties alsmaar toeneemt, is dit een belangrijk punt in de ontwikkeling van een website.

Bij een responsive website is geen ingewikkelde apparaat detectie of javascript nodig. Er is slechts één website waarvan de broncode onderhouden moet worden. Voor elke resolutie wordt bepaald wat er wordt getoond en hoe.
De tekst is altijd goed leesbaar zonder te hoeven zoomen.

Wat is responsive webdesign (RWD)?

Responsive Web Design (vaak afgekort tot RWD) is een methode voor het ontwikkelen van sites die een optimale gebruikservaring op verschillende schermgrootten creëren.

Technisch gezien maakt een met RWD opgebouwde site gebruik van CSS3-opmaak, wat zoveel inhoudt dat webpagina’s zijn opgebouwd uit verschillende modules, waaronder achtergronden, kleur, lettertypen, 3d-objecten, enzovoorts. Wat betreft functionaliteit leunt RWD op JavaScript, wat maakt dat elk van die CSS3-modules flexibel kan opereren, waardoor – als je het goed programmeert – een plaatje op de ene schermgrootte een andere hoogte en breedte kent dan op de andere schermgrootte en de tekst en kolommen handig mee veranderen. Als je een in RWD opgemaakte pagina op bijvoorbeeld een tablet van portretmodus naar landschapsmodus kantelt, zul je bovendien merken dat er extra kolommen worden toegevoegd.

‘Niet alleen het ontwerp, maar vooral de gebruikservaring telt’

Als webdesigner en/of ontwikkelaar mag je er niet blind vanuit gaan dat het puur om het uiterlijk van een pagina gaat.

RWD draait niet alleen om lay-out, maar ook op content en gebruikservaring. Wat je wilt bereiken is niet alleen een site die op alle apparaten goed zichtbaar is, maar ook in de hele breedte de beste gebruikservaring biedt. Dat wordt vaak vergeten. Optimalisatie ontbreekt waardoor een brakke gebruikservaring ontstaat doordat plaatjes veel te groot worden ingeladen of de algehele grootte van de site niet is afgestemd op de capaciteit van de verbinding en/of het apparaat.

Ondanks dat de term al enkele jaren circuleert [2013 – Het jaar van RWD] , is de technologie binnen Responsive Web Design nog volop in beweging. De echte ‘best practices’ moeten nog ontstaan; er zijn nog heel wat problemen op te lossen.”

Maar er is nu al geen ontkomen meer aan!
Het is de nieuwe realiteit dat alles mobiel is en mobiel gaat. Zeker als bedrijven een nieuwe site willen bouwen of een bestaande site vernieuwen, zullen ze snel voor responsive design kiezen. Immers ….. Veel alternatieven zijn er niet.
Geef het een paar maanden, misschien zelfs een paar jaar, maar dan zal alles op deze manier ontwikkeld worden.

Langere ontwikkelingstijd

Veel opdrachtgevers zijn verbaasd wanneer ze vernemen dat een responsive site erg veel tijd vergt. Wat ze vergeten is dat je echt met heel veel verschillende schermformaten en mobiele browsers te maken hebt. Ook verdriedubbelt de benodigde tijd voor kwaliteitscontrole.”


Ga terug naar de vorige pagina