Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken.
Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen.

Maar, de vraag: “Wat is WordPress nu precies?” is niet te beantwoorden in een paar regels.Maar in één zin samengevat: WordPress is een systeem met tal van geavanceerde functies om je website, blog of zelfs webshop mee te ontwerpen en te beheren zonder dat je HTML-code of PHP-code hoeft te kennen.

WordPress wordt veel gebruikt; de laatste jaren steeds meer. Op dit moment is het zelfs zo dat 80% van de websites die in de VS gelanceerd worden én een CMS gebruiken op WordPress draaien.

WordPress is open source software en wordt onderhouden door een wereldwijde community IT-specialisten.
Je kunt het gratis downloaden en je mag zo veel aanpassen als je wilt.

Om WordPress te laten functioneren moet er gebruik gemaakt worden van een MySQL database. Dit is een systeem, opgebouwd uit verschillende tabellen (wel of niet gekoppeld aan elkaar) waarin data geplaatst worden, zoals webpagina’s, afbeeldingen, teksten, etc. .
Wanneer een bezoeker naar een WordPress website navigeert wordt een pagina opgehaald uit deze database en getoond op het scherm. Een erg handig systeem wat je ook erg veel ruimte bespaart, de kracht van WordPress!
Zonder MySQL database kan WordPress niet functioneren. Op webhosting servers zonder ondersteuning voor MySQL database kan er dus geen WordPress CMS geïnstalleerd worden.

WordPress biedt een hoop verschillende functies, teveel om hier allemaal uit te leggen. We noemen daarom alleen de meest gebruikte functies van WordPress.

  • Door middel van thema’s, ook wel ‘themes’ of ‘templates’ genoemd, is de opmaak van pagina’s aan te passen.
  • Naast thema’s zijn er ook talloze plugins beschikbaar die allerlei functies toevoegen aan de website. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld een contactformulier (vb. Contact Form 7) of spamfilters (vb. Akismet). Plugins worden meestal ontwikkeld door ontwikkelaars in de WordPress community en zijn soms gratis en soms betaald te gebruiken.
  • Veelgebruikt zijn de widgets. Widgets zijn kleine functionaliteiten die men kan implementeren in de sidebar of footer van je website.


Ga terug naar de vorige pagina